петък, 13 февруари 2015 г.

Шанти раса - Мир в сърцето, мир в душата


Принципно Шанти раса се отнася към светците, йогите и отшелниците садху. Но, ако се подхранва съзнателно, мирът е на разположение на всекиго.

Въпреки че всеки понякога изживява някаква форма на релаксация, истинската Шанти или мирът съществуват само в Самадхи – състоянието на свръхсъзнание, което е крайната цел на всяка йога. За истинското умиротворение тялото, умът, егото и интелектът трябва да станат съвършено спокойни.

За дълго време Шанти даже не е била смятана за расa в индийската традиция, защото не включва емоция, т.е. тя е не-раса.

Всеки копнее за истински покой на ума и малко спокойствие, но само някои светци действително могат да го достигнат. В днешно време много хора си мислят, че светецът е човек, който просто не прави нищо. Това, което генерално не се разбира, е колко трудно и отплащащо се е наистина да не правиш нищо.  



Как да развие мирът

Дори и да знаем, че не сме стигнали до просветлението, винаги можем да дадем най-доброто от себе си. Основният начин да предизвикаме мир е чрез медитативни практики, комбинирани със запазване на баланса между нуждите и желанията.



В това ще ни помогне следването на дхарма – кодът на поведение, който най-добре отговаря на позицията на човек в обществото и индивидуалния път за освобождение. Да следваш своята дхарма преди всичко останало означава да изпълняваш своите задължения. Индийската традиция категоризира тези задължения в три групи: задължения към предшествениците (платими от израстващите деца), задължения към вселената (платими с безкористно служене) и задължения към учителя (платими, когато предадеш знанието на свой ред).

Друг аспект от следването на дхарма е реализирането на тези желания, които ни водят към по-високо ниво на съществуване. Понякога може да е необходимо да изпълним някои по-себични желания, за да се почувстваме доволни. Ако те не се превърнат в пристрастявания, това е много естествен процес на духовна еволюция, в който желанията се отслабват чрез своето осъществяване.



Шанти раса е съзнателно развиване на вътрешния баланс, равновесие, мъдрост и спокойствие, тя е резултатът на йога, следвана с отдаденост и честност. В изкуствата шанти раса е кулминацията на всички раси – Шавасана в края на артиситчното пътешествие. Шанти раса може да се прилага в йога практиката, както и в живота, когато развиваме релаксиран, не агресивен или не напрегнат подход. Ритъмът на дишането отразява в най-голяма степен Шанти раса. Равното, плавно дишане означава стабилен ум. Символът на лотоса, издигащ се от калта, е вечният йогийски символ на Шанти, защото мирът не зависи от това дали водата е мътна или бистра, или от външни обстоятелства, а от дълбоката свързаност с вечната същност вътре в нас.



Основна раса: мир

Под-раси: спокойствие, почивка, изтощение

Доминиращ елемент: въздух

Доминираща доша: Вата

Доминираща гуна: Саттва

Доминираща коша: Читта – Анандамая коша

Сходни раси: тъга

Противоположни раси: любов, гняв, радост, смелост, страх

Неутрална раса: отвращение, учудване

Расата предизвиква: тъга катосъстрадание

Ключ за усвояване: медитирайте и изпълнявайте задълженията си, като ограничите нуждите си до минимум

Сидхи: Анима (валентност)


Божество: Вишну



Източници: http://www.rasas.info/ http://www.yogarasa.net/rasa.php, други матeриали в интернет

Следете ни - в следващите постове ще Ви запознаем и с останалите раси в детайли.



Няма коментари:

Публикуване на коментар