четвъртък, 18 юни 2015 г.

Раса садхана или управление на емоциите


Раса садхана комбинира познание от различни аспекти на индийското знание. Основата й е Тантра, но има отношение към Аюрведа и Йога.

Ние можем да бъдем роби на нашите раси или да не бъдем. Имаме пълното право да сме щастливи, каквото и да се случва, и можем да развиваме силата да упражняваме това право. 


Раса садхана включва въздържание от една или няколко емоции. Обикновено първо си обещаваме, че за един ден, за една седмица или за по-дълго няма да допускаме някоя от нежеланите раси като гняв, страх, тъга, отвращение. Когато емоцията се прояви, тя няма да бъде потискана, а ще бъде анализирана правилно чрез знанието ни за произхода на расата; само това ще я направи много по-слаба. С помощта на някои специални техники, които често включват тялото, енергията на расата може да бъде напълно разтворена. Обещанието, поето със садханата, ще ни осигури сила на волята да действаме по този начин във всяка ситуация, защото да се провалим, означава да нараним егото, а когато егото е въвлечено, задържането на расата няма шанс.

Например, вземете расата на гнева. Гневът винаги се основава на някакво неизпълнено очакване. Ако спрем да очакваме разни неща от другите, тогава повече няма нужда от гняв. Когато осъзнаем, че само една минута гняв може да унищожи мира и спокойствието, придобити след дълъг период на медитация, тогава разбираме, че когато се ядосаме превръщаме един малък проблем в наистина голям. Ако спрем да се дразним на грешките на другите, ние се въздържаме от превръщане на техните проблеми в наши. Това е друг начин да не им позволяваме да „спечелят битката”. Да се въздържаме от гнева не ни прави беззащитни. Ние все така сме способни да изразим своята позиция и можем достатъчно ясно да покажем на останалите, че тяхното неприемливо поведение може да има последствия – това се нарича не-силово отстояване. Да направим това по спокойния начин може да бъде много по-убедително, отколкото емоционално изразената заплаха. Ако буквално охладим тялото си, може да си помогнем за овладяване расата на гнева. Също така гневът може да се парира с някоя от противоположните раси – радост, любов и учудване. Особено радостта прави чудеса, защото  и тя, като гнева, се базира на „огнената” доша.

Когато по този начин по-нежеланите раси бъдат сложени под контрол, можем да започнем да работим върху желаните раси като мир, любов, радост, учудване и смелост – да останем в някое от тези настроения за определен период от време. Всяка Раса садхана може да бъде адаптирана наистина за дълъг период от време и даже до живот.


Практиката Раса садхана идва от времето преди хиндуистките йоги да започнат да се организират по-институционализирано в акарас (школи) и ашрами (общности). Преди това време духовните учения се разпространявали в гурукула – семейният дом на учителя. Тези учители обикновено били женени и имали деца, така че техните учения били директно свързани с ежедневния живот, а в него работата с емоциите е определяща.

Раса садхана предлага алтернативна духовна пътека за търсещия човек, която се базира основно на расата на мира, но също ни учи как да намерим щастие и духовно израстване и в другите раси. Въздържането от раси не изисква да излезем от социалния живот, нито е нужна инвестиция от допълнително време. Така например ако се освободим от негативните емоции в работното ежедневие, тогава медитацията, която сме правили, ще бъде по-ползотворна. Продължителната Раса садхана носи също така определени специални сили, наричани „сидхи”.


Според спецификите на тялото ни, личните предпочитания и временните проблеми или възможности, ние можем да изберем върху коя раса да се упражняваме. Важно е ясно да установим правилата на своята садхана, защото иначе практиката може да окаже разрушително влияние върху самоувереността ни. Препоръчително е в началото тя да е кратка и постепенно продължителността й да се увеличава.

Да управляваме мислите си е много по-трудно, отколкото да управляваме думите и действията си. Може да изберем да ограничим садханата само до думите и действията като начало. Но расата никога няма да бъде усвоена, ако не контролираме мислите си и често е по-лесно тя да подаде в основата си, т.е. в първоначалната мисъл.

Раса садхана не означава потискане на емоциите! Негативните мисли и емоции трябва да получат достатъчен израз, за да може произходът им да бъде правилно анализиран. Именно и най-вече с този анализ, който се фокусира върху позицията на наблюдателя,  можем да се справим с неприятната раса.


Източници: http://www.rasas.info/ http://www.yogarasa.net/rasa.php, други матeриали в интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар